Terug naar: Bruggen

Aanleg fiets- en voetgangersbrug in Bareveld

Opdrachtgever: Provincie Groningen
Project omvang ca:
Uitvoering: 2015

Naast de bestaande Scheepsjoagerbrug over het Oosterdiep in Bareveld, hebben wij in opdracht van Provincie Groningen een fiets- en voetgangersbrug gebouwd. Uniek aan deze brug zijn de volledig kunststoffen lagers.


Om een veilige oversteekplaats te creëren, heeft Luttjeboer BV naast de bestaande Scheepsjoagersbrug, een brug voor fietsers en voetgangers gebouwd. Alle werktuigbouwkundige, elektrotechnische, hydraulische en civiele werkzaamheden rondom het aanleggen van de 3,5 meter brede en 11 meter lange brug, zijn gecoördineerd of uitgevoerd door Luttjeboer BV. Hieronder valt ook het inregelen van het besturingssysteem zodat beide bruggen tegelijkertijd openen en sluiten met één druk op de knop.

Luttjeboer BV heeft de brug met orthotroop rijdek, door middel van aanbesteding op basis van EMVI in opdracht gekregen. Naast het ontwerp is de engineering en productie in eigen beheer uitgevoerd. Door de beperkte werkruimte op locatie zijn diverse werkzaamheden zoals het heien, vanaf het water uitgevoerd. Ook is de plaatsing in zeer korte tijd gerealiseerd. Zo hebben verkeer en omwonenden zo weinig mogelijk hinder ondervonden van het plaatsen van de brug.

Uniek aan deze hydraulisch bediende, ongebalanceerde brug, is dat hij draait op lagers van composietmateriaal, een zeer sterke kunststofvariant. De gebruikelijke lagers voor bruggen bevatten naast het kunststoffen deel, tevens een deel RVS. Met dit nieuwe materiaal is het RVS-gedeelte overbodig. Het is voor het eerst dat een Nederlandse brug wordt uitgerust met dit type lagers.

Wilt u meer weten over de bouw van bruggen of lagers van kunststof composiet? Neem contact met ons op!

Foto's